Uit de media
- Category: Uit de media
- Written by Jo en Elly Everaert-Martens
Wij lazen in dagblad De Stem op donderdag 9 juni 2016
De Cloedt blijft onteigening aanvechten MIDDELBURG
Rechtbank beslist dat onteigening van de Hertogin Hedwigepolder door mag gaan. Raadsman verwacht dat de eigenaar zich blijft verzetten.
Eigenaar Géry de Cloedt legt zich zo goed als zeker niet neer bij de beslissing van de Middelburgse rechtbank. Die bepaalde gisteren dat zijn Hertogin Hedwigepolder onteigend mag worden.
Raadsman Jan-Frans de Groot zegt in een reactie dat De Cloedt hoogstwaarschijnlijk in cassatie gaat bij de Hoge Raad. Bovendien verwacht hij dat de Nederlandse overheid wel zal willen overleggen omdat de uitkomst van de cassatie beslist geen gelopen race is. "De Middelburgse rechters laten zich in hun vonnis zeer kritisch uit over de door de Staat gevoerde procedures." Volgens het vonnis mag de Staat doorgaan met de onteigening van de Hedwigepolder zodat hij ontpolderd kan worden. De Cloedt is tegen ontpoldering. Maar als dat onontkoombaar is, wil hij zijn grond in eigendom houden en het project zelf uitvoeren. De Staat stapte daarop naar de rechter.
De rechtbank oordeelt dat het besluit tot onteigening niet onrechtmatig is en dat de procedure voldoende correct is doorlopen. Ook stelt de rechtbank vast dat De Cloedt de ontpoldering wel zelf wil uitvoeren, maar op kosten van de Staat. Volgens de rechter kan niet van de Staat worden verlangd dat deze geld geeft aan De Cloedt zodat hij zelf kan ontpolderen. ,,Onder andere", aldus de rechtbank, ,,omdat het gaat om waterstaatswerken die ook bescherming moeten bieden tegen hoog water. Bovendien moeten die natuur en dijken worden beheerd. Daarover zou de Staat, als De Cloedt eigenaar blijft van de grond, geen directe zeggenschap hebben, maar steeds afhankelijk zijn van overeenstemming met de grondeigenaar."
Volgens De Groot vindt De Cloedt dat onbegrijpelijk. "Waarom zou hij de uitvoering uit eigen zak moeten betalen, terwijl de Staat daarvoor een ruime vergoeding van Vlaanderen heeft gekregen?"
Als De Cloedt in cassatie gaat kan het tot anderhalf jaar duren voor er een definitieve beslissing valt. Al die tijd mag er niet onteigend worden, noch worden begonnen met de voorbereidingen van ontpoldering. Volgens een verdrag uit 2005 zou Nederland de Hedwigepolder onder water zetten. Vanuit Zeeland kwam daar veel verzet tegen. De Europese Commissie kwam eraan te pas om Nederland erop te wijzen dat het land z'n afspraken met België moest nakomen.
Rechtbank oordeelt dat het besluit tot onteigening niet onrechtmatig is