Ontpolderen: een bijdrage aan discussie over plan Bleker

1. Primaire zeeweringen worden doorbroken.          Bruinisse, 18-04-2012
Het water moet dan worden tegengehouden door regionale zeeweringen en secondaire dijken, waarvan men – gegeven de geo-morphologische ontwikkelingen in Zeeland – de ondergrond onvoldoende kent. Deze kan verweken, waardoor de draagkracht ervan vermindert met wegzakken en/of dijkdoorbraken tot gevolg.
Dit geldt niet alleen voor de Hedwige- , de Schorer- en de Welzinghepolder maar voor de gehele Delta.
2.Vervuiling vanuit de Zeeschelde
Het stroomgebied van de Schelde is door industriële activiteiten in toenemende mate vervuild met chemicaliën die de volksgezondheid bedreigen. Het tot stand komen van zuiveringsinstallaties is geen garantie voor de gezondheid in de Delta. De ondergrond is vervuild. Bij de uitvoering van baggerwerken waar eerder vervuild slib is gesedimenteerd, komt een gedeelte van de baggerspecie weer in suspensie en wordt de volksgezondheid op onverwachte tijden en onverwachte plaatsen bedreigd.
3. Nederland nam al maatregelen. 
In de monding van de Oosterschelde is een stormvloedkering gebouwd met daarachter de Philips- en de Oesterdam. Deze werken zijn mede tot stand gekomen om tegelijk ook de vervuiling van de Westerschelde tegen te houden. Voor de natuur is destijds 1.5 miljard gulden extra uitgegeven. De Europese Commissie kan Nederland niet verwijten dat daar te weinig voor aan de natuur is gedaan.

 Daarom moeten om redenen van natuurbehoud, gelden die voor ontpoldering zijn gereserveerd ook worden bestemd voor de instandhouding van de natuur in de Oosterschelde. Hierbij zij aangetekend, dat na 1960 de oppervlakte aan schorren en slikken in de Oosterschelde is afgenomen en in de Westerschelde toegenomen (zie Driemaandelijks Bericht Deltawerken 1981, no95, pag. 267).
4.Saeftinge is al vervuild, waarom nu ook nog de Hedwige?
Het land van Saeftinghe is een met chemicaliën vervuild natuurgebied. Dit gebied, gecombineerd met de Hedwighepolder (na ontpoldering met slib vervuild) wordt niet een natuurgebied Groot-Saeftinghe, maar het opslaggebied van vervuilde baggerspecie: Groot-Giftinghe.
5. Taak Europese Commissie.
De Europese commissie dient in haar besluitvorming over de problematiek natuurherstel door ontpoldering in de eerste plaats af te gaan op haar eigen richtlijnen inzake waterveiligheid en volksgezondheid en niet op het oordeel van de Eu-commissaris die zich bezighoudt met natuur en landbouw.

Met dank aan:
H. Bijl Caustraat 65            4301ML Zierikzee

A.L. Blok Vriesesweg 2     4311RE Bruinisse

Op de hoogte blijven