Stem op de poll van bru.nu

Deze actie wordt ook ondersteund door:

www.stopdegroeneleugen.nl en www.bru.nu

Zienswijze tegen herinrichting van de inlaag “de Uilslag” te Bruinisse

pdf Als u deze zienswijze ondersteund kunt u hier een ondersteuningsverklaring downloaden

Stuur deze naar het college van B&W  te Zierikzee

Aan: College van Burgemeester en Wethouders Schouwen-Duiveland

Laan van St. Hilaire 2 Zierikzee

Betreft: zienswijze m.b.t. Ontwerp wijziging bestemmingsplan

 

Bruinisse, 02-11-2010

Geacht college,

Gaarne wil ondergetekende, Drs. A.L. Blok, wonende Vriesesweg 2, 4311 RE te Bruinisse van de gelegenheid gebruik maken om als omwonende en als bestuurslid van Cie “Red onze polders” zijn zienswijze kenbaar maken tegen herinrichting van de inlaag “de Uilslag” te Bruinisse om de hierna te noemen redenen:

  1. Cultuur-historisch bezien is de betreffende inlaag van bijzondere betekenis. Wanneer de inlaag is gemaakt is niet meer te achterhalen, maar sprake van de aanleg van dergelijke inlagen dateert al vanaf de tweede helft zestiende eeuw. Sindsdien is er weinig aan veranderd en is door zijn ligging, grootte en drassige, zilte bodem het gebruik slechts geschikt geweest als weidegebied voor schapen en jongvee.

    Ook nu nog biedt deze unieke originele inlaag, een prachtig aanzicht van een puur Hollands weidelandschap omzoomd door een dijk die gedeeltelijk beplant is met meidoorns en een weel te midden van de inlaag. Heel veel Bruenaars hebben tijdens hun jeugd in- en rond deze inlaag gespeeld en hebben hieraan goede herinneringen overgehouden.
  2. De natuurwaarde is door U gering ingeschat, maar door de rustige ligging en de aanwezigheid van hoog gras, struiken, bomen en water biedt het een goede schuilplaats en broedplaats voor heel veel vogels en zoogdieren. De biodiversiteit is hier groot. De inlaag wordt bevolkt met diverse steltlopers, eenden, kieviten, scholeksters, fazanten, hazen en konijnen, wezels, maar ook door de zeldzame Noorse woelmuis en de rugstreeppad. Laatst vermelde twee diersoorten staan vermeld op de zogenaamde rode lijst.
    Doordat het gebied niet wordt behandeld met bestrijdingsmiddelen is in deze inlaag de diversiteit aan planten groter, evenals het voorkomen en variatie van lagere diersoorten, zoals vlinders, kevers en andere insecten. Veel inwoners rondom dit gebied zijn om deze twee bovengenoemde punten al tegen aantasting van dit gebied.
  3. Het gebied omvormen tot nieuwe natte natuur levert nog veel meer verzet op. Door de aanleg en omvang van het plan Tureluur is het duidelijk geworden wat natte natuur ons biedt: een natte kale vlakte die alleen bestemd is voor veel vogels waaronder een overvloed aan ganzen. De meeste van deze vogels fourageren in de Oosterschelde. Echter, een uitzondering daargelaten, trekken ganzen, die de laatste jaren een ware plaag zijn geworden, naar agrarische gronden toe in de omgeving. Voor agrariërs reden om op hun grond over te gaan tot afschot en in het voorjaar tot eierschudden. Desondanks doen de ganzen zich te goed aan wintertarwe, suikerbieten of gras uit weilanden
    Het propageren van biodiversiteit door o.a. de natuurbeweging heeft met het aanleggen van nieuwe natte natuur geleid tot een averechts effect: een monocultuur van ganzen. Voortborduren op dit gegeven veroorzaakt onbegrip. De bevolking raakt het echt beu. Zonder misbruik te maken van de Watersnoodramp van 1953 en de daarmee verbonden heftige emoties,is het vernietigen en onder water zetten van landbouwgrond, zeker op Schouwen-Duiveland, toch volledig onbespreekbaar.
  4. Uit het oogpunt van Volksgezondheid kan men zich afvragen of het wel verantwoord is om zoveel natte natuur aan te leggen in de nabijheid van burgers.
    Al van oudsher is bekend dat moerassige gebieden de oorzaak waren van veel plagen. Het betrof dan niet alleen rattenplagen of andere schadelijke knaagdieren, maar ook runderpest, mond- en klauwzeer, ziekte van Weill, horzelplagen, leverbot, longworm en andere parasitaire ziektes. Daarom hebben onze voorouders er alles aangedaan om d.m.v. bemaling, aanleg van dijken, sloten, terpen, etc., te bereiken dat zoveel mogelijk natte gebieden werden geweerd. Overigens was nog geen honderd jaar geleden hier in Zeeland volop malaria aanwezig. Vooral op Walcheren.

    Nieuwe ziekten doen zich voor, bestaande ziekteverwekkers worden resistenter, ziekten die op termijn of nu al levensbedreigend voor grote groepen mensen zijn. Te denken valt aan bv. vogelgriep die juist speciaal door watervogels, vooral ganzen, eenden en zwanen wordt verspreid. Wat indien dit virus, eenmaal gemuteerd, een gevaar vormt voor de mens? De gevolgen kunnen dan heel groot zijn, speciaal voor Zeeland. Hoe wordt er tegen natte natuur aangekeken wanneer meerdere mensen t.g.v. deze ziekten zullen sterven?

    Ziekten door muggen overgebracht zoals knokkelkoorts, dengue, vormen een reële bedreiging voor de mens. Maar ook door ratten overgebrachte ziekten zoals ziekte van Weill, cholera etc. Wat te denken van de opkomst van de zwarte rat, die resistent is tegen vrijwel alle bestrijdingsmiddelen?
  5. De kosten voor de aanleg van deze natte natuur zijn erg hoog. Vanuit betrouwbare bron is gebleken dat de totale kosten per hectare ongeveer 1 miljoen euro zijn. Erg veel belastinggeld, waarvan een deel uit Brussel. Maar vooral is er het onbegrip om de hierboven beschreven mooie natuur te vernielen, af te graven en irreversibel te maken tot natte natuur.

    Bovendien veroorzaakt dit grote overlast t.g.v. afgravingen en transport (55.000 ton klei!!!), het veroorzaakt verkeersproblemen, onveiligheid en te zware belasting van de wegen. Tevens veroorzaken deze totale werken geweldig veel milieuoverlast ( lawaai en brandstof).
  6. De kans op nog meer verzilting zal toenemen, immers de grote hoeveelheid klei die afgegraven wordt, zal leiden tot vermindering van tegendruk op het zoute water van de Oosterschelde. Hierdoor neemt de kans op kwel toe en daardoor ook de verzilting, ondanks de kwelsloot.

  7. Ontpoldering is in strijd met de afspraken die ook Nederland heeft gemaakt met de FAO om er alles aan te doen de honger in diverse landen aan te pakken en geen vruchtbare landbouwgrond meer verloren te laten gaan.
    Afgezien daarvan is deze ontpoldering, het omzetten van agrarische grond in natuur, in strijd met besluiten die in het huidige kabinet zijn genomen. Vragen zullen dan ook hierover in Den Haag worden gesteld.

  8. Alternatieven voor de eventuele compensatie voor het verloren gaan van natuur door de dijkverzwaring kunnen makkelijk in de Oosterschelde worden gevonden. Aanpak van de zandhonger, zoals het opspuiten van zand op zandplaten , of het weghalen van Japanse oesters, die een plaag vormen, zijn alternatieven die bijdragen tot een duidelijke verbetering in dit gebied, die bovendien door vrijwel iedereen wordt gedragen.

 

Vertrouwende dat mijn aangevoerde zienswijzen nauwkeurig door U worden gewogen, tekent hij,

 

Hoogachtend,

 

 

A.L. Blok

 

Op de hoogte blijven